Top 5 Web Design & UI Trends για το 2020 | Digilect Creative Agency

Top 5 Web Design & UI Trends για το 2020

Date: 22/05/2020
By: Digilect Creative Agency


01. Μινιμαλισμός & Λευκός χώρος


Ο μινιμαλισμός αποτελεί μία από τις πιο κλασσικές τάσεις σχεδιασμού που απλά συνεχίζει να μας απασχολεί και να είναι επίκαιρος.

Μια μινιμαλιστική προσέγγιση σχεδιασμού ιστοσελίδων είναι αυτή που επιδιώκει να απλοποιήσει την αλληλεπίδραση του χρήστη αφαιρώντας περιττά στοιχεία ή περιεχόμενο.

Βασικά χαρακτηριστικά του μινιμαλισμού:

  • Επίπεδα μοτίβα
  • Περιορισμένη ή μονόχρωμη χρωματική παλέτα
  • Μεγιστοποίηση κενού χώρου
  • Ισχυρή χρήση έντονης τυπογραφίας

Το καλύτερο πράγμα για αυτήν την τάση σχεδιασμού είναι ότι ενώ παραμένει διαχρονικό, συνεχίζει να εξελίσσεται. Ο μινιμαλισμός το 2020 χαρακτηρίζεται από μεγάλα τμήματα λευκού χώρου, και όχι πάντα στο σημείο που θα περίμενε κανείς.

02. Κίνηση και διαδραστικότητα


Η κίνηση είναι ένας ελκυστικός, σίγουρος τρόπος για να προσελκύσετε το ενδιαφέρον των επισκεπτών του ιστότοπου, ειδικά όταν σχεδιάζετε για ένα κοινό με μειωμένη προσοχή.

Τα μάτια μας στρέφονται σχεδόν ενστικτωδώς προς οποιοδήποτε κινούμενο στοιχείο. Αυτό το βιολογικό γεγονός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο οι επισκέπτες αντιλαμβάνονται μια συγκεκριμένη σελίδα.

Υπάρχει αφθονία στις μορφές κίνησης στον σχεδιασμό ιστοσελίδων: από μικρές κινούμενες εικόνες που παρέχουν ανατροφοδότηση καθώς κάνουμε hover ή κλικ σε αυτές, έως τυπογραφία που εκτείνεται σε όλη την οθόνη, κεφαλίδες βίντεο ή κινούμενες εικόνες πλήρους οθόνης.

Για να λειτουργήσει αυτή η τάση για εσάς, σκεφτείτε σε ποιους τομείς θέλετε να εστιάσετε περισσότερο τον ιστότοπό σας. Λάβετε υπόψη ότι η κίνηση μπορεί να αποσπά την προσοχή, οπότε φροντίστε να την εφαρμόσετε μόνο σε στρατηγικά μέρη, με τρόπο που υποστηρίζει την αφήγηση του ιστοτόπου σας.

03. “Dark Mode” Σχεδιασμός


“Dark mode” επιλογή παντού, από εφαρμογές μέχρι την εμφάνιση του email!

Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν το γεγονός πως περισσότεροι ιστότοποι ακολουθούν αυτήν την αισθητική προσέγγιση.

Αυτό που κάνει διασκεδαστική την “Dark mode” προσέγγιση είναι η συμπλήρωσή της με φωτεινά στοιχεία για περισσότερη έμφαση και ευανάγνωστη τυπογραφία ώστε να διασφαλιστεί η αναγνωσιμότητα από τον χρήστη .

04. Big and Bold τυπογραφία ή μάλλον HUGE!


Τα τεράστια στοιχεία UI/UX ήρθαν για να μείνουν. Το 2020 οι ιστότοποι θα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερα enlarged στοιχεία για να παρέχουν γρήγορη και απλή επικοινωνία περιεχομένου. Σε αυτά τα στοιχεία πρωτεύων ρόλο παίζει η τυπογραφία.

Η διευρυμένη τυπογραφία αποδεσμευμένη από στερεότυπα προηγούμενων ετών μερικές φορές θα αντικαταστήσει την κύρια εικόνα και θα εκτελεί όχι μόνο λειτουργικές αλλά και διακοσμητικές εργασίες (οι οποίες είναι επίσης πολύ σημαντικές).

Κείμενα γραμμένα σε μη τυπικό μέγεθος επιτρέπουν:

  • Την ενίσχυση του σχεδιασμού με ένα ισχυρό εννοιολογικό μήνυμα
  • Τον ορισμό οπτικών λεπτομερειών που θέλετε να επικοινωνήσετε
  • Την σωστή διαχείριση της προσοχής των χρηστών επισημαίνοντας βασικές πληροφορίες.

Η huge τυπογραφία συχνά συνδυάζεται με διάφορα κινούμενα εφέ. Αυτός ο ασυνήθιστος συνδυασμός τεράστιων γραμματοσειρών και πρωτότυπων κινούμενων σχεδίων κάνει τον ιστότοπο δυναμικό και αξέχαστο.

Αλλά μην ξεχνάτε την οπτική ιεραρχία: δηλαδή, εάν υπάρχουν μεγάλα στοιχεία τυπογραφίας και σχεδιασμού, τα υπόλοιπα αντικείμενα του ιστότοπου πρέπει να έχουν τυπικό μέγεθος.

Διαφορετικά, θα εμφανιστεί μια εντύπωση διαταραχής, ασυνέπειας. Το θέλουμε αυτό; ΟΧΙ.

05. Immersive 3D στοιχεία


Η προσθήκη βάθους σε ένα σχέδιο δημιουργεί μεγαλύτερη αίσθηση ρεαλισμού. Οι τρισδιάστατες εικόνες αποτελούν επέκταση αυτής της ιδέας.

Αποτελεί μια τάση που αρχίσαμε να βλέπουμε προς στο τέλος της δεκαετίας και φυσικά θα την δούμε ακόμη πιο έντονη το 2020.

Τα τρισδιάστατα γραφικά πάντα ενθουσίαζαν γιατί προσφέρουν στους χρήστες κάτι απροσδόκητο. Αυτό που κράτησε αυτήν την τάση λίγο πίσω ήταν η τεχνολογία και η ακριβή τιμή της.

Πλέον η τεχνολογία βρίσκεται σε ένα επίπεδο όπου ο σχεδιασμός 3D δεν προϋποθέτει να έχουμε τον εξοπλισμό της NASA.

Μέχρι το VR να γίνει πιο mainstream και οικονομικά αποδοτικό, το υπερ-ρεαλιστικό 3D που συχνά καταλαμβάνει ολόκληρη την οθόνη είναι ο καλύτερος τρόπος για να δημιουργήσετε μια καθηλωτική εμπειρία για τον ιστότοπό σας.

Αυτό δεν είναι μόνο ένα πλεονέκτημα οπτικό, αλλά είναι πλεονέκτημα και για το UX. Η δια δραστική σχεδίαση 3D ενθαρρύνει τους χρήστες να παραμείνουν περισσότερο.

Το 2020 περιμένετε να δείτε πιο συναρπαστικά τρισδιάστατα διαδικτυακά σχέδια που προσελκύουν χρήστες και οπτικά καταργούν τα όρια μεταξύ του ψηφιακού χώρου και της πραγματικότητας.


Top 5 Web Design & UI Trends για το 2020

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ